2018. jún 23.

100 négyzetméteres családi ház nyomtatás egy nap alatt

írta: Cifrablog
100 négyzetméteres családi ház nyomtatás egy nap alatt

Családi házat építtetne és nincs szabad kőműves? Nem gond! Nyomtasson házat és nem lesz szükség kőművesekre és segédmunkásokra sem. 

 

3d-csaladi-haz-nyomtatas7.jpg

Egy magyar vállalkozás Európában úttörőként kezdi meg a családi házak és egyéb épületek nyomtatását. 

 

Menjünk vissza az időben 25-30 évet. Biztosan a falvakban élők emlékeznek, hogy csak és kizárólag tekerős telefon volt, meg ikervonal és a fél falu hallgatta, hogy mit beszélünk a családtagjainkkal, barátainkkal. 


18354544_640x480_1419593144.jpgAztán jött a Westel450, ma meg már azt sem tudják a 90-es években született gyerekek, hogy mi az a táskás telefon és mi az a WAP és fogalma sincs a mai kor fiataljainak, hogy 15 éve nem volt színes a mobilok kijelzője és még gombok is voltak rajta és nem ismertük az érintőkijelzőt.

Az öbölháborúban a GPS egy katonai helymeghatározó eszköz volt sokmilliós költségvetéssel, hátizsák mérettel, ma meg már egy egyszerűbb telefon is tartalmazza. 2018-ban egy jobb telefonban annyi memória és háttértár van, mint 4-5 éve egy félmilliós csúcs laptopban. 

tesla-model-x-promo-shot-3-2.jpgTehát az informatikában dübörög a technológiai megújulás, ezt tapasztalhatjuk az autóiparban is, hiszen minden autógyár elkezdte az elektromos, valamint az önvezető technológiák alkalmazását. Meglepődne egy mai 20 éves, ha egy szervókormány nélküli Ladával, vagy Skodával hozná össze a sors, arról nem is beszélve, hogy elektromos ablakemelő és klíma sem volt extraként sem az opciós listán mikor az új autót vásároltuk. 

Na de térjünk vissza a cikk főcímére. 

Ma már az építőipart is elérte a fejlődés és megújulás szele. Pedig nagyon szép és jó házakat tudtunk már építeni a múlt században is, elég megemlíteni a budapesti Andrássy utat. Mi történt akkor, hogy ma már erre képtelen az építőipar, nem csak nálunk, hanem egész Európában??? 
Kérem szépen az történt, hogy az emberek rájöttek, hogy kevésbé akarnak fizikai munkát végezni és inkább managerek lennének a klímás irodában, ezt tetézte az a tény, hogy a pártjaink és kormányaink is azt mondták, mint Lenin, hogy tanulni, tanulni, tanulni és ebből általánosságban az lett, hogy ciki szakmunkásnak lenni és mára már nincs is ilyen ember, aki valamilyen építőipari fizikai szakmát tanulna hazánkban. 

Ezért ma az építőiparban az átlagéletkor a szakmunkás állományban a 45-50 év, hiszen a 70-es, 80-as években végzettek látják el a munka oroszlánrészét. A fiatal korosztály egyáltalán nem jelenik meg a kivitelezéseken, kizárólag a segédmunkás állományban, de az is csak azért, mert nem tudott továbbtanulni és mivel nincs is szakmunkásképzés, így segédmunkás lett.

Egy magyar fejlesztő csapat a 20 éve kezdődő és azóta egyre fokozódó szakmunkáshiány és hozzáértő szakemberek miatti szenvedés után úgy döntött, hogy készít egy robotot, mely a szerkezetépítési feladatokat átveszi a mára már nem létező szakemberektől. Így született meg a 3Dcsaládi ház nyomtató robot. 

Mi vaaaaaan??? Családi ház nyomtatóóóó robot??? IGEN jól olvastad kedves olvasó!

3d-csaladi-haz-nyomtatas8-2.jpgA képen a 3D családi ház nyomtató robot látható munka közben.

Az van, hogy adott egy speciális beton száraz keverék, melyet egy gép egyelőre titkos anyagokkal és vízzel keverve összekever, majd betonpumpa segítségével eljuttat 10 méteres nyomtató karokkal a kivitelezés helyszínére, ahol egy kiegyensúlyozott fej injektál, miközben a nyomtató fej mozog az építési engedély alapján elfogadott tervek szerint. 
Rétegenként 3-4 centiméteres magasságban készíti el speciális, nagyszilárdságú betonból a falakat. Ez a téglával szemben akár 10x, a hagyományos betonhoz képest kétszer nagyobb nyomószilárdságot és stabilitást ad a szerkezetnek. A normál betonnak a húzószilárdsága gyakorlatilag nulla, mert a beton a szilárduláskor minden esetben reped, ezzel szemben az alkalmazott beton húzó szilárdsága 13 Mpa!!! Tehát itt nem tudunk sokszorost írni, mert a nullához képest a 13-as szám nem meghatározhatóan magasabb szilárdságot jelent. Ezért vasalják a normál beton szerkezeteket, mert a beton ha reped, a betonban elhelyezett vas veszi át a húzóerőt. 

Tehát adott egy családi ház nyomtató robot, mely a saját tengelye körül 11 méteres távolságig egy pontból képes családi házat nyomtatni akár 8 méteres magasságig és 5 méteres mélységig. 

A nyomtatófej egyelőre egy nap, 24 órás munkával 70-100 m2 falszerkezet tud elkészíteni, de a magyar fejlesztő csapat azon dolgozik, hogy lassítja a sebességet a precizitás érdekében, de még a lassabb fej mozgás esetén is 150 m2 falszerkezet lesz kinyomtatható napi szinten, mert egyszerre nem egy, hanem akár 3 fal réteget tud majd nyomtatni a robot. 

A magyar fejlesztő csapat pénzügyi befektetőket, robotprogramozókat keres a még kifinomultabb, nagyobb teljesítményű robotfejlesztéshez. Ha gondolod, itt és itt jelentkezhetsz.

Az első 3D családi ház nyomtatást a Kp Sales House Kft 2019. év elején fogja kivitelezni. 

Jó-jó mondhatjuk van egy beton házunk, de attól még megfagyunk! Ez így van, de mivel több rétegű a fal, a kivitelező cég a ház falainak, födémszerkezetének nyomtatásával egy időben a szerkezetbe 15 cm zártcellás PUR habot injektál, mely pár másodperc alatt kitölti a réteget, mely teljes víz és párazárást ad a ház szerkezetének, természetesen az elkészült szerkezet a legszigorúbb passzív ház előírásokat túlteljesíti. A 15 cm zártcellás purhab szigetelés 45 cm-es kőzetgyapot szigeteléssel egyenértékű.

Videó a 3D családi ház nyomtatásról: 

Képgaléria a 3D családi ház nyomtatásról:

 A legvégén pedig jöhet a kérdés, hogy mennyibe is kerül ez a családi ház építtetőknek, bocsánat családi ház nyomtatóknak, azaz a megrendelőknek? 

2018-as árszinten kulcsrakész kivitelezéssel, okosház vezérléssel, hővisszanyerős szellőztetéssel, nulla energiás azaz nulla forintos rezsiköltséggel, napelemmel egy bruttó 100 m2-es nyomtatott családi ház 40 millió forintba kerül.

Ha csak a szerkezetet rendeljük meg a tetőszerkezettel együtt 15 napon belül megkapjuk új otthonunkat, amennyiben kulcsrakész kivitelezést szeretnénk, akkor tudni kell, hogy a belső munkákat egyelőre még emberekkel végezteti a vállalkozás tehát 120 nappal kell kalkulálnunk. 

3D családi ház fantázianeve 3D PrintHome, a rendszer bemutatkozó katalógusát itt érheti el: https://3dprintho.me/3d-csaladi-haz-nyomtatas-pdf-katalogus/ 

A 3D nyomtatott családi házakat a Kp Sales House Kft kivitelezi, a következő linken bővebb leírást is találhattok a házakról: https://kp.hu/3d-csaladi-haz-nyomtatas-magyarorszagon-elsokent/

forrás: www.kp.hu engedélyével

 

 

Szólj hozzá

családi ház nyomtatás 3D családi ház nyomtatás 3D családi ház nyomtatás befektetőt keres családi ház nyomtatás 2018 családi ház nyomtatás ár családi ház nyomtatás ára kp.hu családi ház ár családi ház nyomtatás ára 2018 családi ház nyomtatás kivitelezés 3D printhome